Husk at rydde sne og salte fortov

Vidste du, at du som boligejer har pligt til at holde dit fortov fri for sne og is? Du skal salte, når det er frostvejr. Læs artiklen og bliv klogere på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når det er vinter.

Ejer du et hus, en ejendom eller en grund, forpligter loven dig til at salte eller gruse fortovet, når det er frostvejr. I tilfælde af snevejr har du også pligt til at sørge for, at fortovet er ryddet. Du risikerer at skulle betale erstatning, hvis en forbipasserende falder og slår sig - hvis der er sne og is på fortovet.

Hvor skal jeg salte?

Som udgangspunkt skal du salte og rydde hele fortovets bredde for sne. Har du et meget bredt fortov, kan du nøjes med en to meter bred stribe.

Ud over fortovet kræver loven, at du rydder sne i indkørslen, på havegangen, på trapper foran huset og eventuelle andre fællesarealer.

Skal jeg bruge salt eller grus?

Du vælger selv, om du vil bruge salt eller grus. Grus er mere miljøvenligt end salt.

Husk at saltet mister sin virkning, når temperaturen er under 10 minusgrader. Faktisk allerede ved minus seks grader har saltningen nedsat effekt. Ved disse temperaturer er det ideelt at bruge grus.

Hvilke regler gælder for veje?

Bor du på en offentlig vej, er det kommunens pligt at rydde den. Bor du til gengæld på en privat fællesvej, har grundejerforeningen eller du sammen med de øvrige boligejere ansvaret for at rydde vejen. Du skal fjerne sneen fra skel og ud til midten af kørebanen.

Hvornår gælder reglerne?

  • Så snart sneen falder, skal du rydde fortovet og vejen (hvis den er privat).
  • Fra mandag til lørdag skal fortov og vej være ryddet mellem kl. 7-22.
  • Søndage fra kl. 8-22.
  • Du behøver ikke tage hjem fra arbejde for at rydde sne – husk blot at gøre det så snart du kommer hjem.
  • Bor du på en vej, der er ekstra befærdet – fx ved en svømmehal, biograf e.lign., skal du også rydde sne efter kl. 22.

Vi anbefaler, at du salter fra din hoveddør og ud til vejen - for at undgå at du selv glider.

Hvad sker der, hvis en fodgænger falder på mit fortov?

Hvis du ikke overholder reglerne for rydning, og en fodgænger falder og fx brækker benet, skal du som udgangspunkt betale erstatning. Har du en husforsikring med husejeransvar, dækker den i tilfælde af, at du bliver mødt med et erstatningskrav. 

Hvad gør jeg, hvis jeg skal på ferie?

Selvom du er på ferie, er det stadigvæk dit ansvar at rydde sne og salte. Du bør have en aftale med din nabo, et familiemedlem eller ven om, at de hjælper, hvis det begynder at sne eller bliver frostvejr.