Gør boligen forårsklar

Frostbidte kinder og kolde fødder har været uundgåeligt denne vinter. Sne, kulde og frost gør indtryk på os, men det sætter bestemt også sine tydelige spor på vores boliger. For at undgå materielle skader, er foråret en oplagt mulighed for at sikre, at den er i god stand.

Gå udendørsarealerne efter

Det er særligt udenfor, at du kan se, hvor vinteren har sat sit aftryk. Gennemgå derfor boligens udendørsarealer grundigt for at sikre, at alt er, som det skal være.

Taget

Taget er et godt sted at starte, da det er udsat for meget i løbet af et år.

Du kan oplagt tjekke følgende:

  • Har taget løse tagsten eller andre defekter, du med fordel kan erstatte eller fjerne for at undgå skader.
  • Trænger tagrenderne til at blive renset? Hvis de er fyldt med visne blad, er det en god idé at rense dem.
  • Hvis du ikke renser tagrenderne, risikerer du, at regnvandet ikke kan løbe ned i nedløbet. I stedet vil vandet løbe over tagrendenskanter. Hvis det gør det, er der risiko for, at der kommer skade på husets facade.
  • Hvis der er huller eller revner i tagrenderne, skal du sørge for at få dem repareret.

Facade og fundament

Tjek efter, om der er skader på husets facade og/eller fundamentet, som vinteren har forårsaget. Husets sokkel bliver udsat for meget nedbør og skidt, som kan ødelægge den. Sørg derfor for at reparere eventuelle revner og afskallet puds, så vand og skadedyr ikke kan trænge ind i soklen.

Er dit hus bygget i sten, bør du gennemgå fugerne. Måske trænger de til at blive erstattet med ny mørtel? Husk i den forbindelse at undersøge om din bolig er fuget med cementholdig mørtel eller med ren kalkmørtel.

Træværk

Boliger i træ er langt mere udsatte end boliger, der er bygget i mursten. Bor du i et træhus, bør du derfor være ekstra opmærksom, hvis vinteren har været hård og lang. Konstaterer du, at træværket er blødt, løst eller smuldrende, så skal det udskiftes.

Er træværket derimod fast og fint, skal du beskytte det mod de kommende måneders sol. Solens stråler nedbryder nemlig træet, hvis ikke du sørger for at overfladebehandle det med fx en heldækkende træbeskyttende maling.

Du kan også give træværket en olie, der indholder uv-filter, hvis du bedst kan lide, at træværket har et mere naturligt look.

Sålbænke

Undersøg om sålbænkene er intakte, og om de kan lede vandet væk fra facaden. Hvis sålbænkene er ødelagte, kan de ikke lede vand fra vinduerne væk fra facaden. Dette kan på sigt medføre skader på boligen.

Døre og vinduer

Tjek efter om fugen omkring vinduer og døre slutter tæt. Fugen sikrer, at der ikke kommer vand og fugt ind i boligen.

Haven

Hvis vinteren har budt på meget storm og vind, er det en god idé at beskære træerne for at forebygge fremtidige stormskader. Hvis du har en flise-terrasse kan det være, at den trænger til en kærlig hånd – jord, sne og smeltevand kan misfarve stenene, så de er kedelige og triste at kigge på.