Jeg bliver boligejer

Vi har samlet en række gode råd, der hjælper dig godt gennem en bolighandel. 

Inden, du begynder at lede efter din drømmebolig, er det en god idé at notere, hvad du leder efter. Mange begår den fejl, at de famler sig frem i blinde uden egentlig at vide, hvad de går efter. Skriv derfor ned, hvilke krav du fx har til:

 • Boligens beliggenhed
 • Boligens størrelse
 • Antal værelser
 • Udendørsforhold
 • Afstand til arbejde
 • Økonomi – hvor meget er du i stand til at betale pr. måned?

Husk også at tænke lidt frem i tiden. Du køber måske boligen på et tidspunkt i dit liv, hvor der stadig kommer til at ske en del ændringer. Vil du gerne have børn, og er der plads til dem i din nye bolig?

Husk at tjekke boligens stand

Det kan være fristende at slå til, når du falder over drømmeboligen, som matcher din økonomi, dine drømme og dine behov. Men husk inden da at tjekke boligens stand, da den kan være dårlig og derfor på sigt kræver renovering og istandsættelse. Hvis du ikke har tid, lyst eller budget til at renovere, bør du derfor genoverveje, om du skal købe.

For at hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning, anbefaler vi dig at tjekke følgende:

 • Er VVS-installationerne optimale?
 • Er taget eller loftet utæt?
 • Er der fugt i kælderen eller på væggene?
 • Er der revner i boligens ydremure eller sokkel?
 • Virker elinstallationerne, og er de lovlige?

Er du i tvivl, anbefaler vi, at du får udarbejdet en tilstands- og elinstallationsrapport af en byggesagkyndig. Rapporterne er en skriftlig vurdering af boligens tilstand og elinstallationerne. Du får derfor et godt indblik i den generelle tilstand og indsigt i, om der er synlige skader eller tegn på skader.

Flere gode råd til dig, der overvejer at blive boligejer.

Overvej at købe en ejerskifteforsikring

Tilstands- og elinstallationsrapporten er en forudsætning for, om du kan tegne en ejerskifteforsikring. Forsikringen gavner både køber og sælger, og den er derfor værd at overveje. Med en ejerskifteforsikring er du sikret mod skjulte skader og ulovlige installationer i boligen.

Du kan læse mere om fordelene ved en ejerskifteforsikring.

Husk boligforsikringerne

Det er en stor beslutning at blive boligejer, og der er en række risici forbundet med dit valg. Sørg derfor for, at du er forsikret, hvis uheldet skulle være ude. Hos IDA Forsikring kan vi hjælpe dig med at tjekke, om du er dækket optimalt i forhold til din nye situation som kommende boligejer.

Hvis der er lån i huset, kan panthaver forlange en brandforsikring, som er grunddækningen i en husforsikring.

Læs mere om vores husforsikring.

Optag det rette lån

Lånetypen for dit huskøb har stor betydning for din privatøkonomi. IDA har en rabataftale med RealRåd, der rådgiver om realkreditoptimering, og som konkret kan hjælpe dig med at optage lån og vedligeholde lånet fremover.

Læs mere om aftalen med RealRådet.