17-årige bag rattet: sådan dækker din bilforsikring

Folketinget har besluttet, at 17-årige fremover må tage kørekort og køre bil med en erfaren billist som ledsager. Se, hvad den nye forsøgsordning betyder for din bilforsikring.

Tal og erfaring fra udlandet viser, at 17-årige, der har øvet bilkørsel med en ledsager, bliver mere sikre bilister. Folketinget har derfor besluttet at gennemføre forsøgsordningen for en treårig periode. Forventningen er, at det nye tiltag vil nedbringe antallet af dræbte i trafikken.

Sådan dækker din bilforsikring

Regler for bilkørsel er de samme som tidligere ─ 17-årige bilister skal overholde færdselsreglerne på lige vilkår med andre bilister.

Den nye ordning påvirker derfor heller ikke din Bilforsikring. Laver en 17-årig en skade, når hun/han sidder bag rettet, dækker din bilforsikring, som den ellers ville have gjort.

Husk forhøjet selvrisiko for unge bilister

Med mindre du har valgt Ung bag rattet til din Bilforsikring hos IDA, skal du være opmærksom på, at der er en ekstra selvrisiko på 3.484 kr. (2023), når føreren af bilen er under 26 år og laver en skade. Ønsker du Ung bag rattet til din Bilforsikring, kan du tilføje den på Min Side. Dette er gældende for dig, der har købt din Bilforsikring inden den 1. marts 2023. Har du købt Bilforsikring den 1. marts 2023 gælder denne regel ikke.

Læs mere om Bilforsikring købt fra den 1. marts 2023Spørgsmål og svar

Den erfarne bilist skal minimum være fyldt 30 år og have haft kørekort i mindst 10 år. Han/hun må ikke have haft frakendt kørekortet – hverken betinget eller ubetinget. Derudover skal ledsageren være i stand til at overtage kørslen - dvs. vedkommende må ikke være påvirket af alkohol eller stoffer.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Ja, den erfarne bilist skal være i stand til at overtage rattet, hvis det bliver nødvendigt. Den 17-årige må derfor ikke bruges som chauffør, hvis ledsageren er påvirket af alkohol eller stoffer.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Ledsageren skal ikke godkendes inden kørslen. Hvis den 17-årige bliver stoppet af politiet, skal ledsageren dog kunne dokumentere, at være fyldt 30 år og have haft kørekort i mindst 10 år (uden perioder med betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet).

Fik du svar på dit spørgsmål?

Det er den 17-årige, der har ansvaret for at overholde alle færdselsregler. Den erfarne billist skal være i stand til at overtage kørslen, men det er den 17-årige, der har det primære ansvar.

Fik du svar på dit spørgsmål?