Jeg skal have hund

Som kommende hundeejer er der en række ting,  du skal være særligt opmærksom på.

Når du er forberedt og har sat dig godt ind i tingene, er det med til at skabe de mest optimale betingelser for din nye firbenede ven. Vi har samlet nogle råd, som kan være med til at sikre en god start på et godt hundeliv.

Gør dig nogle tanker om racen

Der er stor forskel på hunderacer – nogle fælder meget, nogle er mest egnede til jagt, mens andre er meget børnevenlige. Det er en god idé, at du sætter dig grundigt ind i om den race, du overvejer at købe, matcher dig og din familie. De fleste hunderacer lever mange år, og du skal derfor vurdere, om du kan tilbyde de rigtige forhold og optimale betingelser på længere sigt. Mange vælger deres nye bedste ven på grund af udseendet, men det er en stor fejl, da det ydre kan være meget forskelligt fra det indre. En hund, der ser sød og blid ud, behøver ikke have et sind, der er gearet til en børnefamilie.

Hundetræning

Når din hund er 4-5 måneder, er den gammel nok til at gå til hundetræning. Under træningen lærer din hund at blive social med andre firbenede venner og ikke mindst mennesker. Det er dog under alle omstændigheder en rigtig god idé at træne med hunden allerede fra den dag, du får den. En tidlig start på træningen vil som regel forhindre, at din hund bliver vanskelig og svær at styre. 

Foder

For at give din nye hundehvalp den bedste start på livet og de bedste vækstbetingelser, er det vigtigt, at den får det rette foder. Spørg din lokale dyrehandler eller dyrlæge til råds.

Husk halsbånd og ID-registrering

Hundeloven kræver, at hunde over fire måneder bærer et halsbånd med ejerens navn og adresse. Det er også lovpligtigt, at hunden er ID-mærket og registreret i det landsdækkende hunderegister, inden den er fyldt 8 uger.

Sygdom og vaccination

Ormekur: De fleste hvalpe har orm fra fødslen, fordi moderen automatisk overfører det. Det er derfor en god idé at sørge for, at din hvalp får en ormekur, og at den regelmæssigt bliver undersøgt for, om det er vendt tilbage.

Sundhedstjek: Når din hvalp er mellem 8 og 12 uger, skal den til sit første sundhedstjek. Dyrlægen gennemgår hvalpens generelle sundhedstilstand og fortæller, om der er noget, du skal være særligt opmærksom på.

Vaccination: For at undgå diverse sygdomme skal din hund vaccineres.

Spørg din dyrlæge til råds i forbindelse med sundhedstjek, ormekur og vaccinationer. Det er også en god idé at sørge for at få lagt et vaccinationsprogram. På den måde kan du undgå de værste hunderelaterede sygdomme.

Udenlandsrejser

Hvis du tager din hund med ud at rejse, skal du have et hundepas. Det bestiller du hos din dyrlæge. Er du uheldig at komme til skade og blive indlagt, mens du er på ferie, vil din Rejseforsikring være behjælpelig. Forsikringen giver adgang til pasningsmuligheder eller hjemtransport, hvis det ikke er muligt at finde et sted til din hund.

Husk, at forsikre hunden

Alle hundeejere har pligt til at købe en hundeansvarsforsikring. Forsikringen sikrer dig økonomisk, hvis din hund fx kommer til at forvolde skade på en anden hund, andre personer eller andres ting.
Ud over den lovpligtige forsikring skal du tage stilling til, om du ønsker en udvidet dækning. Vi anbefaler den udvidede dækning, når din hund deltager i hundetræning eller konkurrencer.

Læs mere om vores Hundeansvarsforsikring og den udvidede dækning

Hundesygeforsikring

Ønsker du en Hundesygeforsikring henviser vi dig til vores samarbejdspartner Tryg Forsikring. Hundesygeforsikringen hjælper dig i tilfælde af, at din hund bliver syg eller kommer til skade og derfor har brug for behandling.

Vær opmærksom på, at du ikke kan have ansvarsforsikringen hos IDA Forsikring, hvis du har sygeforsikringen hos Tryg. Her skal du købe både ansvar- og sygeforsikring gennem Tryg.