Hvad er en bilforsikring?

Vidste du, at det er lovpligtigt at have en bilforsikring med ansvarsdækning, når du ejer en bil i Danmark?

I starten af 2015 var der flere end 2.330.000 registrerede personbiler i Danmark. Det svarer til, at cirka hver anden dansker ejer en bil, og dermed også har tegnet en bilforsikring. Udover ansvarsdækningen findes der en del tilvalgsforsikringer, som du med fordel kan supplere med. Læs med herunder for at få et overblik over de mange forskellige dækninger.

Få tryghed i hverdagen med en bilforsikring

Som bilejer skal du have en bilforsikring med ansvarsdækning, når du har en bil. Det særlige ved ansvarsdækningen er, at du ikke kan fravælge den, da den er lovpligtig. Til gengæld kan du vælge, om du ønsker at forsikre bilen yderligere med en kaskodækning og tilkøbe en række tilvalgsforsikringer. Lad os starte fra bunden og ridse op, hvordan du er forsikret, hvis du udelukkende vælger ansvarsdækningen.

Bilforsikring med ansvar

Bilforsikring med ansvar dækker, hvis du bliver involveret i et trafikuheld, hvor du er skyld i, at andre mennesker og/eller ting kommer til skade. Kommer du selv til skade ved uheldet, er det din ulykkesforsikring og/eller førerforsikring, der dækker dig. Du skal være opmærksom på, at eventuelle skader på din bil ikke bliver erstattet af ansvarsforsikringen. Hvis du vil forsikre selve bilen, skal du supplere med en kaskoforsikring.

Bilforsikring med ansvar og kaskoforsikring

Har du investeret i en ny bil, og er den oven i købet dyr, er det en god ide at supplere med en kaskoforsikring. Forsikringen dækker skader på din bil ved en eventuel ulykke. Vær opmærksom på, at nogle banker kræver, at du har en kaskoforsikring for at kunne optage et billån. Dette er bankens sikkerhed for at få pengene igen, hvis bilen bliver skadet eller stjålet. Hvis du skal låne penge til en ny bil, er det derfor altid en god idé at tale med bankrådgiveren om dette. Gør du det, vil det ikke komme som nogen overraskelse, hvis din rådgiver pointerer, at kaskoforsikringen er et krav for, at lånet kan gå igennem.

En mere tryg hverdag

Vil du gerne være endnu mere tryg, når du er på farten? Så bør du overveje at supplere med én eller flere af følgende tilvalgsdækninger:

  • Vejhjælp
  • Friskade og Glas
  • Førerforsikring
  • Parkeringsskade
  • Tryg Leasing

Hvad dækker Vejhjælp?

Vejhjælp er tilvalg, som hjælper dig, når din bil fx ikke kan starte eller er gået i stykker.

Vejhjælp hos IDA Forsikring giver dig:

  • Hjælp på ulykkesstedet og assistance, når bilen ikke kan starte
  • Bugsering af bilen
  • Transport til nærmeste offentlig transport af fører og passager ved driftstop eller uheld i Danmark
  • Det gælder også, hvis du får et ildebefindende, bliver syg eller kommer til skade

Klik her, hvis du vil vide mere om Vejhjælp.

Hvad dækker Friskade og Glas?

Friskade og Glas er et tilvalg, som giver dig ekstra tryghed i hverdagen. Du slipper for at betale din valgte selvrisiko ved udvalgte skader som fx påkørsel af større dyr, samt tyveri og røveri ved ukendt gerningsmand. Hvis der er sket en skade på din forrude, er der heller ikke nogen selvrisiko ved reparation - dog er der en selvrisiko på 1.500 kr. ved udskiftning.

Hvad dækker en Førerforsikring?

Kører du ind i et træ eller havner i grøften fx på grund af glatte vejforhold (uden at andre køretøjer er involveret), er der som udgangspunkt ikke nogen forsikring, som dækker skader på dig. kaskoforsikringen dækker skader på bilen, og ansvarsforsikring dækker de øvrige passagerer, der er i bilen, men ikke dig som fører. Det er derfor en god idé at tegne en førerforsikring, hvis du vil være dækket ift. soloulykker.

Hvad dækker Parkeringsskade?

Det er superærgerligt, hvis du kommer ud til parkeringspladsen og opdager, at der er lavet en bule i din bil, og skadevolder ikke er til at finde. Hvis du vælger at supplere med dækning for parkeringsskade, er du dækket for skader på op til 15.000 kr. uden at skulle betale din valgte selvrisiko (husk at dette kun gælder, når du holder lovligt parkeret). 

Hvad dækker Tryg Leasing?

Tryg Leasing sikrer dig dækning mod de mindre skader, som dit leasingselskab vil kræve erstatning for, når du afleverer bilen tilbage. En mindre skade er en reparation til maksimum 5.000 kr. (inkl. moms), og du er i alt dækket for et samlet beløb på op til 25.000 kr. fratrukket din selvrisiko.

Hvis du er ekstra uheldig, og din bil bliver stjålet eller totalskadet, er du også sikret med Tryg Leasing. Du kan få refunderet det beløb, som du betalte i førstegangsydelse, da du underskrev leasingkontrakten. Den maksimale refundering af førstegangsydelsen er dog 25.000 kr. i det første år af leasingperioden, og herefter falder beløbet gradvist i op til de første fire år af leasingperioden.