Spørgsmål fra medlemmer

Har du spørgsmål om testamente, arveforhold og samliv? Så kan du skrive til os og få svar her på hjemmesiden. 

Vi tilbyder Arv- & Samlivsforsikringen i samarbejde med HELP Forsikring, men da det er en lidt anderledes forsikring, får vi en del spørgsmål fra medlemmer, som gerne vil vide mere om forsikringen, og hvordan den kan bruges. Har du et spørgsmål, som du gerne vil have svar på, så er du meget velkommen til at skrive til os - så svarer vi hurtigst muligt. 

Spørgsmål

Kan min kone bruge forsikringen?

Jeg er medlem af IDA og har tegnet en Arv & Samlivsforsikring. Min kones eksmand søger nu om at få mere samvær med deres fælles barn. Jeg er i tvivl, om vi kan bruge forsikringen, når det reelt er min kone, som har brug for hjælp og ikke mig?

Svar: 

Det gør ikke nogen forskel, om det er din kone eller dig, der har brug for rådgivning. Forsikringen dækker nemlig både dig som medlem, men også din kone, da hun er en del af husstanden. I kan derfor benytte forsikringen til at få rådgivning og hjælp, hvis din kones eksmand søger om ændret samvær med deres fælles barn.  

Spørgsmål

Min kæreste og jeg vil gerne købe bolig sammen, men hvad sker, hvis vi ikke indskyder det samme og siden hen går fra hinanden?

Min kæreste og jeg ønsker at købe hus sammen, men der er en forskel på, hvor mange penge, vi hver især har mulighed for at bringe ind i købet. Jeg fik et stort overskud, da jeg solgte min ejerlejlighed, men min kæreste har boet til leje i mange år, og har ikke mulighed for at lægge et lige så stort indskud som mig. 

Jeg vil gerne vide, hvad der vil ske, hvis vi går fra hinanden om nogle år, og huset skal sælges? Vil jeg få min andel af pengene, som jeg har bragt ind i huset, tilbage?

Svar:

Kærester og samlevende, der ikke er gift, bør oprette en samejeaftale. Med en samejeaftale sikrer I, at der er klare linjer i forhold til, hvordan udgifterne til boligen skal fordeles - og vigtigst af alt - hvad skal der skal ske med ejendommen, hvis I går fra hinanden

De fleste, som køber hus eller ejerlejlighed, gør det i et lige ejerforhold (50/50) - også selvom parternes kontantindskud i ejendommen er forskellige.

Et eksempel kan være Anne og Morten, som køber et hus sammen. Morten indskyder 300.000 kr., mens Anne kun indskyder 100.000 kr. I en sådan situation er det altafgørende at udarbejde en samejeaftale, hvor man noterer, at Anne skylder Peter 100.000 kr., så det svarer til, at de har indskudt lige meget. Hvis forholdet ikke beskrives, kan Peter risikere, at han ikke kan få det overskydende beløb, han har indskudt i ejendommen, ved et salg.

Spørgsmål

Kan jeg bruge forsikringen med det samme?

Jeg skal skilles, men min mand og jeg er ikke enige om fordelingen af vores aktiver. Kan jeg tegne forsikringen og få hjælp af en advokat med det samme?

Svar:

Fra den dag du tegner og accepterer forsikringen, er der en karensperiode på seks måneder. Da du allerede har kendskab til din skilsmisse, er det desværre ikke muligt at benytte forsikringen til netop denne sag.

Spørgsmål

Når vi er er gift og har fælles børn, behøver vi så at oprette et testamente? Vi arver jo hinanden?

Svar:

Selvom I er gift og har fælles børn, er det vigtigt at oprette et testamente, så arven bliver fordelt på den måde, I ønsker. Uden et testamente er det nemlig arveloven, som bestemmer, hvordan arven skal fordeles.

Når I har fælles børn, vil du arve den ene halvdel af jeres samlede formue efter din ægtefælle, og børnene den anden halvdel. Det kan betyde, at du bliver nødt til at sælge jeres bolig for at kunne give børnene deres arv. Vælger I at sidde i uskiftet bo, kan den efterladte råde over hele arven, men med visse begrænsninger. Fx kan du ikke gifte dig igen uden at skulle skifte boet med børnene, hvilket kan få betydning for din økonomi og din videre tilværelse.